Pastinaaksoep met groentechips

Pastinaak, een echte wintergroente en familie van de wortel, behoorde een aantal jaar geleden nog tot de vergeten groente, maar hij heeft allang zijn comeback gemaakt. Pastinaak heeft een ietwat aardse en anijsachtige smaak wordt zoeter naar mate het kouder wordt. Pastinaak is ontzettend voedzaam, het bevat veel vitamine C en is een uitstekende bron van B- en E-vitamines, kalium magnesium en mangaan. Daarnaast zijn bevat het veel oplosbare vezels wat geassocieerd wordt met veel gezondheidsvoordelen. Kortom, een ideale groente om een heerlijke en voedzame soep van te maken.

Ingrediënten

  • 600 gr biologische pastinaken

  • 1 winterpeen

  • 1 grote ui

  • 3 tenen knoflook

  • 3 el olijfolie

  • 1 el tijmblaadjes

  • 1 el rozemarijnblaadjes

  • 750 ml groentebouillon

  • 250 ml ongezoete sojamelk

Bereiding

Snijd de winterpeen en één pastinaak met een dunschiller in slieren of plakjes en bak zonder olie in de oven 20-25 minuten op 160 graden.

Snijd de rest van de pastinaak in blokjes. Snipper de ui en pers de knoflook. Ris de blaadjes vak de takjes tijm en rozemarijn. Bereid de groentebouillon.

Verhit de olie in een grote pan en fruit de ui en knoflook een paar minuten op laag vuur. Voeg de pastinaak, tijm- en rozemarijnblaadjes toe en bak deze nog een paar minuten mee. Voeg de groentebouillon toe. Breng aan de kook en laat het zo’n tien minuten pruttelen tot de pastinaken gaar zijn.

Pureer de soep met een staafmixer, voeg de sojamelk toe, roer en breng deze op smaak met peper en zout. Verdeel de soep over vier kommen, garneer met een beetje olie en serveer met de groentechips.